20140106 Energydrinks collectieAl honderden aluminium energiedrankblikjes heb ik uit de struiken gevist, achterloos weggegooid door de gebruiker. Het aluminium van de blikjes is nog wat waard, maar de inhoud is ook bijzonder. Laatst zag ik een stelletje tieners fietsen met twee treetjes van die blikjes (2×24 stuks) om lekker ergens te gaan drinken en chillen.

Volgens mij is de inhoud echt, echt heel erg slecht voor de gezondheid. Ik vind het raar dat deze blikjes onbeperkt gekocht mogen worden aan jongeren, terwijl de minimum leeftijd voor alcohol onlangs is verhoogd. Hoewel er geen alcohol in zit zijn de ingrediënten zoals cafeïne, taurine, glucuronolactone en inosiet op z’n zachts gezegd ‘niet heel erg gezond’.

Foodwatch deelt die bezorgdheid en heeft een e-mailactie opgezet gericht aan minister Schippers. Je kan eenvoudig je naam invullen en op de verzendknop drukken. Ik heb em al ingevuld. Hieronder staat de tekst:

Geachte mevrouw Schippers, Energiedrankjes van producenten zoals Red Bull zijn bij jongeren zeer populair. Tegelijkertijd worden zij ervan verdacht hartritmestoornissen, nierfalen, krampaanvallen en zelfs de dood te kunnen veroorzaken. Wetenschappers waarschuwen al jaren, met name tegen de hooggedoseerde energy shots. Toch mogen producenten zoals Red Bull hun mogelijk gevaarlijke drankjes zelfs aan kinderen en jongeren verkopen. Dit moet stoppen! Ik vraag u daarom, met het oog op het voorzorgsprincipe, om de volgende maatregelen te nemen: 1. Stel een verbod in op de verkoop van de hooggedoseerde energy shots 2. Stop de verkoop van energiedrankjes aan kinderen en jongeren onder de 18 jaar. 3. Zorg ervoor dat de volgende waarschuwingen duidelijk op de verpakking staan: – Maximaal één portie per dag consumeren – Niet gelijktijdig drinken met alcohol of tijdens het sporten – Als je de bovenstaande adviezen niet opvolgt, kunnen gezondheidsproblemen voorkomen, zoals hartritmestoornissen, krampaanvallen en nierfalen. – Niet geschikt voor kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en voor mensen die overgevoelig zijn voor cafeïne (inclusief patiënten met hartritmestoornissen en psychische aandoeningen). 4) Stel maximumconcentraties vast voor alle functionele ingrediënten in energiedranken, dus ook voor taurine, glucuronolactone en inosiet. Alvast hartelijk dank.

Doe mee, en e-mail minister Schippers over de gevaarlijke energiedrankjes.

Lees ook het AD artikel Energiedrankjes moeten uit de handel; Pure suikerdrugs

Reageren