20140423 zegenLaatst hadden we het op de kringavond over het onderwerp ‘zegen’. Iets waar je best vaak mee te maken hebt, maar ook een vaag container begrip is. Wat is zegen nu precies?! Volgens de Dikke van Dale is zegen;

“Een algemeen heilig woord dat overbrenging van weldadige machten bewerkt soms vergezeld van een teken of gebaar waardoor men Gods geest over iemand of iets wil laten komen.”

Het orginele Griekse woord is: eulogeoo en betyekent zoiets als ‘goed spreken’, ‘ten goede spreken’. Zegen is iets positiefs. In de Nederlandse taal hebben we veel uitdrukkingen die gaan over zegen:  ‘Iemand zijn zegen geven’, ‘hierop rust geen zegen’ of ‘op hoop van zegen’.

In de Bijbel
In de Bijbel komt het woord zegen, zegenen, gezegend zo’n 150 keer voor en begint al op de eerste bladzijde, waar God de dieren zegent. (Gen 1:22). De eerste zegen van een mens naar een mens is van koning Melchisedek die Abraham zegent. (Genesis 14:18,19)

Woorden hebben kracht.
Bij God is een woord tevens een daad; Als wij ten goede van God spreken, prijzen wij Hem (Mt 14:19; 1 Ko 14:16; Jk 3:9). Als God ten goede van ons spreekt, zegent Hij ons (Hd 3:26; Gl 3:9; Hb 6:14). Woorden doen er toe. Ook bij het tegenovergestelde van zegen; vloeken hebben zeer zeker ook impact, maar dan op een negatieve manier.

Drie soorten zegen
Er zijn drie soorten van zegenen in de Bijbel: 1) Zegenen in de vorm van prijzen / God groot maken  (Efeze 1:3), 2) Een zegen toewensen als gebed, bijvoorbeeld voor het voedsel of een bepaalde situatie en 3) een zegen op iemand leggen, dat kan iets profetisch zijn, een hartewens die je bij God neerlegt.

Hoe denk ik erover?
Zegen is voor mij een stukje hemel op aarde. Een stukje van Gods heiligheid aan iemand meegeven. Iets positiefs ter opbouw van jezelf, maar waarmee God de eer krijgt en je weer uit mag rijken naar anderen om de zegen door te geven en anderen tot zegen mag zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=pYH-WkyeNlU

Reageren