Ook in de Filipijnse sloppenwijken wordt elektriciteit almaar duurder. De armen van Manila kunnen nu echter op gratis verlichting rekenen dankzij het project ‘liters of light’, waarbij de uit golfplaten opgetrokken sloppen overdag verlicht worden met niets meer dan een petfles gevuld met water en enkele lepels bleekmiddel.

20130717 fles als lamp in sloppenwijk icoontjes 20130717 pet fles als lampEen flink deel van de wereldbevolking moet het qua huisvesting stellen met uit recuperatiematerialen opgetrokken sloppen, vaak zonder ramen of elektriciteit. Die woningen zijn ook overdag donker, en daar zijn de levenskwaliteit, de veiligheid en de productiviteit niet bij gebaat.

20130717 fles als lamp in sloppenwijkTot 60 Watt
De met water gevulde flessen worden in de daken gemonteerd en reflecteren het zonlicht in de woningen 360 graden, net als een reguliere (gloei)lamp. Zo wordt de lichtsterkte van een lamp van 55 tot 60 Watt bekomen, en nog wel geheel gratis.

Aan het water in de fles wordt wat bleekmiddel toegevoegd om de vorming van algen te voorkomen. In Manila werden zo al meer dan 20.000 flessen op daken ingebouwd.

[youtube=http://youtu.be/6cSsIqMcROA]

Reageren