20130728 deel economie‘Hoogmoed komt voor de val’, zo luidt het spreekwoord en betekent: Iemand die erg trots is, kan snel de bijbehorende ellende verwachten. Vanochtend in de kerk ging het over hoogmoed en werd het voorbeeld van Nebukadnezar aangehaald die daardoor zeven jaar gras at, net zoals koeien doen.

Vrijgevigheid was volgens de spreker het wapen tegen hoogmoed. Vrijgevigheid gaat om de ander en minder om je eigen wil. Dat sloot wel aan bij wat ik afgelopen week heb gedaan en meegemaakt:

Een vriend van mij gelooft ook in de geef-economie. Hij had daarom een paar jaar geleden zijn auto weggegeven. Onlangs had hij toch weer een auto gekocht voor zijn gezin met vier kinderen. Omdat de vorige eigenaar het voertuig zelf nog nodig had, had hij een andere auto geleend en zijn eigen auto uitgeleend.

Zijn gezin kampeerde in een campertje van een neef en hadden een tent geleend van de ander. Volgens mij was zijn volledige kampeeruitrusting van anderen. Zelf hadden we tijdens onze kampeertocht ons huis ter beschikking gesteld aan vrienden en binnenkort maken mijn ouders gebruik van onze vouwwagen. Gisteren leende ik een ladder van een vriend.

Zelf wil ik ook meer geven en uitlenen. Toch vind ik dat moeilijk omdat ik zuinig ben op mijn spulletjes. Onlangs het makkelijk verkopen van een verzoek met ‘nee’, wil ik mijn leven en onze spulletjes delen met anderen. Dat houdt mij nederig.

2 reacties op “Vrijgevigheid als remedi tegen hoogmoed

Reageren