20130915 stenen JordaanAfgelopen zondag hadden we de opdraagdienst van neefje Jens_. Tijdens de dienst ging de preek over de overtocht van Jozua, door de Jordaan op weg naar het Beloofde Land, Israël (Jozua 3 en 4). Ze namen uit die Jordaan 2 x 12 stenen mee om een gedenkteken op te richten omdat: ‘alle volken op aarde moeten weten hoe machtig de HEER, jullie God, is, en jullie moeten altijd vol ontzag voor Hem zijn.’

Iedereen heeft een leven vol herinneringen. We kregen de opdracht om zelf een waardevolle herinnering te zoeken uit ons leven, waarvoor je dankbaar was. Vervolgens mocht je een steen pakken en deze vooraan neerleggen. Op een gegeven moment lagen er honderden stenen, vol met vele dankbare herinneringen.

Bovenop die stenen kwamen twaalf grote stenen die symbool stonden voor belangrijke Bijbelse thema’s uit de gemeente, zoals het kringenwerk, pastoraat, de kinderdienst, tieners, zending en het oudsteteam waarvoor kort gebeden werd.

Het waardevolle van de dienst vond ik de toepassing, de symboliek en het interactieve element. Vaak zijn preken een monoloog, maar hierbij werd de jeugd betrokken doordat zij vooraan stonden met manden vol stenen. Van al die stenen wordt een kunstwerk gemaakt, wat een plekje krijgt in het gebouw.

Reageren