20140323 dienenAfgelopen zondag mooie preek gehoord over dienen. Dienen stond voor mij ongeveer gelijk aan dienstbaar zijn, maar dat is niet volledig. Jezus levenswandel was dienend. Dienen kan ook zijn dat je niet over je heen laat lopen. Dienen is niet met alles en iedereen meepraten. Dienen is soms ook scherp zijn (zoals Jezus regelmatig was) Dienen is de ander profijt geven. Dienen is dienstbaar zijn in je eigen omgeving.

Dienen is gericht zijn op de ander en niet op jezelf. Dat is een lastige balans omdat je van nature altijd gericht bent op jezelf; ‘als ik het maar leuk vindt, als ik er maar niet minder van wordt’. Tegelijkertijd moet je niet over je heen laat lopen door jezelf weg te cijferen en mag je de dienende houding van een ander ook ook in liefde aannemen.

Dienen, ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik wil het vooral praktisch maken, voor zover ik dat kan (en mijn vrouw het ermee eens is).

Reageren