20140401 jane lasonder coverJane, de biografie over mevrouw Jane heb ik onlangs uitgelezen. Wat is dit een groots getuigenis van hoe God werkt door mensen heen. Haar leven was een puinhoop, maar na een hoop tijd is er herstel gebracht en heeft ze haar leven op de rails.  Aan het einde schrijft ze zelf:

Mijn reis naar het licht heeft lang geduurd en God heeft veel mensen gebruikt om mij stapje voor stapje tot herstel te brengen. Eerlijkheid, acceptatie, vergeving en vriendschap zijn sleutelwoorden geweest in mijn proces van genezing.

En daar, op dat moment, op die tweedehands bank in de woonkamer (…) deed God wat geen mens voor elkaar had gekregen. Hij pikte mij op uit het slijk van mijn verschrikkelijke verleden. (…) Hij nam mijn hart, dat in duizenden stukjes was gereten en begon het heel te maken. (…) Alle wreedheden, alle gewelddadige verkrachtingen, het snijden in mijn ledematen, de gebroken botten, de hersenschuddingen, de wurgpogingen, de eindeloze dagen in de trapkast, de nachtelijke bezoekjes door de vriendengroep van mijn vader, de miskraam, het verlies van Eddie, de jaren van eenzaamheid en drankmisbruik, de talloze mannen met wie ik het bed had gedeeld.. alle onreinheid, alle smerigheid, alle vuil, alle onvermogen tot doodsangst… De heel meester zelf opereerde me en het deed geen pijn. Zijn genade overweldigde mijn kapotheid. Zijn goedheid vergaf mijn schuld. Ik had veel bijzondere christenen meegemaakt en Gods liefde geproefd. Maar nu, voor het eerst daalde zin aanwezigheid in mijn binnenste neer… (pag 181,182)

In mijn omgeving zie ik ook veel (onzichtbare) doch voelbare gebrokenheid. Mensen die gebukt gaan onder hun eigen verleden. Dit boek is een boek van hoop. Een getuigenis van een God zie de duisternis en het verleden overwint. Bij het boek is een website  ontwikkeld: janelasonder.nl waarop ook verwijzingen staan naar hulpverleners. (De stap om externe / professionele hulp te zoeken is het grootst, daarna volgt vaak een weg van herstel.)

Reageren