Vandaag herdenken we, morgen vieren we. Een mooie vergelijking naar Pasen, waarin we goede vrijdag herdenken en Jezus opstanding vieren. De preek ging vanochtend over het toepasselijke thema ‘echte vrijheid’.

God schiep de mens met een vrije wil zodat we kunnen kiezen. Toch zijn veel mensen gebonden door werk, door gedachten, door ergens bij te willen horen. Maar uit eigen wil kunnen we ‘nee’ zeggen tegen dingen die ons gebonden houden, zaken die God niet handig vindt.

De spreker sloot zijn verhaal af met de redding van 200 paarden in Friesland. Ze waren omgeven door water en stonden op een klein eilandje (kwelder) opgehoopt en durfden er niet vanaf. Diverse pogingen werden gedaan, onder andere door het leger, maar die strandden. Enkele paarden vonden de dood.

Twee dagen zaten de tweehonderd paarden vast tot een Friese dame het heldere idee kreeg om met bereden paarden de andere paarden te bevrijden. Paarden zijn immers kuddedieren. Zouden alle paarden hun vrijheid terugkrijgen?!

Zoals de Friese heldin de paarden redde, zo redt Jezus ons en geeft ons de vrijheid om voor Hem te kiezen.

Reageren