Dit boek ‘cradle to cradle’ uit 2002 is een grote oproep om na te denken over afval. Volgens de Amerikaanse auteurs is afval geen afval maar voedsel en moeten we op een goede manier hiermee omgaan, anders verknallen we onze planeet. Er zijn volgens hen twee afzonderlijke kringlopen, een biologische, de kringloop van de natuur, en de technische kringloop, kringlopen in de industrie.

20140911 Cradle 2 cradle 2-kringlopenIk heb lang over dit wetenschappelijke / studie-achtige boek gedaan, maar het heeft me inzicht gebracht in de waarde van afval en de mogelijkheden. Ook stonden er goede voorbeelden in van bedrijven die werken aan producten die biologisch afbreekbaar zijn zodat het geen afval is, maar een grondstof;

In China schijnt er veel piepschuim overal te liggen. Veel mensen gooien dat uit de treinen, maar het is spul wat niet afgebroken wordt. Een alternatief dat ze voorstellen is om een soort van rijstenwafel-piepschuim te maken van de resten van rijst en daarin stikstof (= meststof voor planten) te spuiten. Afvalmateriaal wordt dan geld waard…

Twee quotes vond ik wel aardig:

Een verpakking kan veel langer meegaan dan het product dat het beschermde. Op plaatsen waar de middelen schaars zijn, maken mensen creatief gebruik van oude materialen om nieuwe producten te maken (zoals het rubber van oude banden om sandalen te maken) en zelfs energie.

We willen dat de ‘levenscyclus’ van een product bij ons wonen en bij ons horen. (…) we zien onszelf als machtige , unieke individuen en we kopen bij voorkeur dingen die spiksplinternieuw zijn en die van ‘maagdelijke’ grondstoffen zijn gemaakt. Het uitpakken van iets nieuws is als een metafoor voor ‘ontmaagding’.

Meer info staat op: mbdc.com | cradletocradle.nl

Cradle to cradle | isbn: 9789055945771 | William MC Donough & Michael Braungart | 237 pagina’s

Reageren