Op 15 oktober was de voetbalwedstrijd tussen ServiëAlbanië op het NOS journaal, omdat de wedstrijd beladen was en uit de hand liep. Albanië in het nieuws, maar niet op een positieve manier. Achter deze wedstrijd gaat meer schuil, Een uitleg poging over de wedstrijd die niet werd afgespeeld:

splitEen groot deel van de internationale media-aandacht voor het geweld in het Partizan Belgrado stadion op richtte zich op de stunt van een drone, die met de Albanese vlag het stadion in vloog. Een Servische voetballer haalde de vlag en de drone naar beneden, maar toen ging het mis.

Er ontstond een vechtpartij tussen de voetballers en vervolgens gingen verschillende Servische fans zich ermee bemoeien. Albanese spelers renden het veld af, de catacombe in. De drone met de Albanese vlag eraan wekte als een rode lap voor een stier. Toch is dat de ene kant van het verhaal, zeven andere inzichten over de andere kant van deze zwaarbeladen wedstrijd:

1 Albanese fans mochten de wedstrijd niet bijwonen. Servische autoriteiten gaven aan dat iedereen die een Albanees symbool toonde werd gearresteerd in en rond het stadion. Dat zijn bijna ongehoorde beperkingen in het internationale voetbal. Een paar Albanese supporters waren binnen, maar het publiek bestond uit meer dan 99 procent Serviërs.

2 Het Servische publiek scandeert: Ubij, Ubij Siptar“, wat betekent: “Dood, Dood de Albanezen,” gedurende 40 minuten van de wedstrijd. Ze gebruikten bij het roepen een Milosevictijdperk denigrerende woord voor de Albanezen, vergelijk het met het n(igger)woord in Noord-Amerika.

3 Het stadion was gevuld met Servische nationalistische politieke spandoeken, zoals ‘Kosovo is Servië’ en andere leuzen met betrekking tot Bosnië en Kroatië. De Servische fans riepen ‘boooeee’ tijdens het Albanese volkslied.

4. Harde voorwerpen en vuurwerk werden naar de Albanese spelers gegooid voordat de drone kwam. De weinige Albanese journalisten die het gewaagd hadden om naar Belgrado te komen, meldden ook dat ze werden bekogeld met harde voorwerpen in de eerste helft.

5 Ivan Bogdanovic, de Servische hooligan die in 2010 de rellen leidde in Italië, werd gezien bij het betreden van het veld. Hij zat een gevangenisstraf uit in Servië na het incident in Italië, waarin hij een Albanese vlag verbrandde. Dat spel moest ook worden beëindigd. Gisteren leidde hij een groep gemaskerde supporters het veld op, nog voordat ze door de politie werden gestopt.

6 Meer dan de helft van de spelers van het Albanese nationale team heeft wortels in Kosovo, een land, wat tijdens een gewelddadig conflict 15 jaar geleden, beëindigd werd door een NAVO-interventie en werd afgesplitst van Servië. De vlag van de alliantie (Nato?) werd ook verbrand in Belgrado gisteravond. (Albanië is lid van de NAVO sinds 2009, Servië is officieel EUminded, maar ook Ruslandvriendelijk.)

7 Ondanks de harde politieke sfeer in het stadion, ging het Albanese nationale team erheen om te voetballen. De wankele eerste paar minuten overwonnen ze en kregen steeds meer de overhand op het veld, toen de drone binnen vloog en de wedstrijd escalleerde.

Lees meer over het duel op NOS.nl Ad.nl of het originele artikel in het Engels. (Bron 355 magazine)

Reageren